För miljövännen är det inte bara att sätta fyr. Det finns en hel del att tänka på.
Kaminer har varit hett på marknaden en längre tid. Uppgången fick draghjälp när regeringen införde ett kaminbidrag till privatpersoner i slutet av 1990-talet, som ett sätt att försöka få ner elförbrukningen i samband med stängningen av Barsebäck. Några år efter det att bidraget avskaffades kom en rekyl. Under 2011 rasade kaminmarknaden rejält.
På senare år har kurvan pekat uppåt igen och någon avmattning finns inte i sikte, berättar Christer Hjalmarsson.
– Kunderna tittar framför allt på kaminernas utseende. Just nu är lite rundade kaminer, gärna vita, populära. Däremot är det väldigt få som kollar på verkningsgrad och som verkligen sätter sig in i hur man eldar i en kamin.
Vad gäller effektivitet och miljö går den stora skiljelinjen mellan gamla och lite nyare kaminer, där de sistnämnda ofta har en teknisk lösning som kallas för ”clean burn”. Tekniken innebär att kaminen har ett dubbelt förbränningssystem som utnyttjar veden maximalt, vilket sänker föroreningsnivåerna.
Vedförbrukningen kan minska med cirka 20 procent och att miljöutsläppen kan halveras eller minska med upp till 85 procent, visar ett test som Energimyndigheten gjorde under 2016. Det finns alltså miljövinster att göra, och därför kommer en del nya krav på området.
Redan fr,o,m. 2018 ska till exempel alla kaminer ha energimärkning, på samma sätt som till exempel vitvaror har i dag.
– Och från och med 2022 införs ekodesignkrav på bland annat kaminer, med gränsvärden får hur mycket stoft och partiklar kaminer får släppa ut, berättar Emma Olsson, handläggare på Energimyndighetens testlabb.
Eldas kaminer med ”clean burn”-teknik på rätt sätt blir det väldigt lite sot och rök. Ett av de viktigaste momenten är själva starten.
Små stickor i botten med några rejäla vedklappar ovanpå är helt fel. I princip ska veden vändas upp och ner, med ett par vedklappar i botten och något av en pyramid med mindre vedbitar ovanpå.
– Sedan sätter man fyr i toppen, så här, säger Christer Hjalmarsson och strax därefter lyser kaminen upp i ett varmt och gult sken.
I kaminer med ”clean burn”-teknik ska veden staplas i något av en omvänd pyramid, med några stora vedklabbar längst ned och lite mindre vedträn ovanpå. Brasan tänds sedan från toppen.
I BBR finns regler om verkningsgrad och utsläpp av kolmonoxid, CO, för rumsvärmare. Kraven avser braskaminer, pelletseldade kaminer, kökspannor, köksspisar och insatser. Dessa omfattas av de harmoniserade byggproduktstandarderna SS-EN 13240, SS-EN 14785, SS-EN 12809, SS-EN 12815 respektive SS-EN 13229. Produkterna ska åtföljas av en så kallad prestandadeklaration och vara CE-märkta. Prestandadeklarationen innehåller information om verkningsgrad och CO-utsläpp och med hjälp av den kan man avgöra om produkten går att använda så att byggreglerna uppfylls. De kravnivåer som anges i bestämmelsen avser nominell, och inte reducerad, effekt. Läs mer på Boverkets hemsida