Att elda med ved är ett av våra allra billigaste uppvärmningsalternativ. Det viktigaste gällande ved: Den måste vara torr! Fuktig ved kan leda till tjärbildning i skorstenen vilket är en brandfara. Köper du färdigkluven ved och den inte är torr måste du alltså lagra den ett bra tag innan du kan elda med den. Du kan förstås hugga veden själv också om du har möjlighet.
Har du turen att kunna hugga din egen ved är det bra om du kan stapla veden på något torrt ställe.Använd gärna lövträd som bok, lönn och björk – de är effektiva att elda med, brinner lugnare och glöder länge. Gran och tall fungerar också fint men kan skapa gnistbildningar när du eldar så var lite försiktig.
Stapla gärna veden på ett torrt ställe och ett bra tips är att ta in veden i rumstemperatur minst ett dygn innan du börjar elda med den.
1. Kakelugnen ska vara sotad och provtryckt innan så att du vet att den är godkänd att elda i.
2. Att ha torr ved är mycket viktigt för att kunna skapa en miljöriktig brasa och undvika tjärbildning i skorstenen.
3. Stäng aldrig spjället helt förrän brasan är helt utbrunnen.
4. Elda lugnt! Kakelugnen får aldrig bli så varm att du inte kan lägga handen på kaklet. Då har du eldat för hårt och riskerar skador på kakelugnen.
Elda med måtta! Övereldning kan göra att kakelugnen spricker. Låt luckorna vara öppna så att inte den fina mässingen missfärgas.5. De yttre luckorna ska inte stängas under eldning. Mässingen riskerar att missfärgas!
6. Det är bra om kakelugnen får vila i cirka 10 timmar mellan eldningarna. Det perfekta är att elda på morgonen och på kvällen om du vill hålla värmen i rummet och samtidigt vara rädd om kakelugnen. Om man eldar för hårt kan sprickor bildas i kakelugnen.
7. Tänk på att en kakelugn bör hållas gående i veckor i sträck för att ge maximal effekt. Att bara elda någon gång ger inte full effekt för att hålla värmen uppe. Det gäller att få upp temperaturen tillräckligt för att få en bra förbränning.
Vad gör man med askan efter att brasan har brunnit ut? Det bästa är att investera i en askhink och ha som vana att alltid hälla askan där i. Tänk på att det kan finnas glöd i askan under en lång tid efter eldningen så det är viktigt att aldrig lägga askan i ett kärl som är brännbart.
Askan kan sedan spridas på gräsmattan då det är en helt ren produkt. Om du behöver kalka jorden så kan askan användas som ett substitut då det har ett högt pH-värde som motverkar försurning.
(ref: hemnet.se)